Wat is Employee Value Proposition

Een “employee value proposition” (EVP) is een combinatie van factoren die een organisatie gebruikt om potentiële werknemers aan te trekken en te behouden. Het gaat niet alleen om financiële beloningen, maar om het totale pakket aan voordelen dat een werkgever biedt, zoals arbeidsvoorwaarden, werkomgeving, cultuur, ontwikkelingsmogelijkheden, werktijden en meer. Een EVP is dus de belofte die een werkgever doet aan zijn werknemers, in ruil voor hun inzet en prestaties.

Als je mensen alleen aanneemt om een taak uit voeren werken ze voor je geld. Als je mensen aanneemt die geloven wat jij gelooft dan werken ze voor je met bloed zweet en tranen.

– Simon Sinek –

Employee Value Proposition hoog op de agenda

Volgens internationaal onderzoek (KPMG CEO Outlook) van KPMG staat de EVP hoog op de agenda van CEO’s wereldwijd, als gevolg van:

  • Toename van de concurrentie op de arbeidsmarkt: Er is een toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt en organisaties hebben moeite om talent aan te trekken en te behouden. Een aantrekkelijke EVP kan een organisatie helpen om zich te onderscheiden van andere werkgevers en een voordeel te bieden aan potentiële kandidaten.
  • Verbetering van de betrokkenheid en motivatie van werknemers: Een goed ontworpen EVP kan de betrokkenheid en motivatie van werknemers vergroten, wat leidt tot hogere productiviteit, minder verloop en betere prestaties.
  • Veranderingen in de arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd en werkgevers moeten zich aanpassen aan deze veranderingen om te kunnen concurreren. Bijvoorbeeld, millennials hechten meer waarde aan zingeving en ontwikkelingsmogelijkheden dan aan een hoog salaris, dus een EVP die hierop gericht is kan een organisatie helpen om dit segment van de arbeidsmarkt aan te trekken.
  • Veranderingen in de maatschappij: Maatschappelijke veranderingen zoals de toenemende aandacht voor diversiteit en inclusie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben ook invloed op de EVP. Werknemers hechten steeds meer waarde aan de missie en waarden van een organisatie en hoe deze zich verhouden tot hun eigen persoonlijke overtuigingen.

>> Lees hier waarom mensen voor een werkgever kiezen

Employee Value Proposition is een continu proces

Het ontwerpen van een EVP is een continu proces en het is belangrijk dat het regelmatig wordt geëvalueerd en bijgewerkt om te zorgen dat het blijft aansluiten op de veranderende behoeften en wensen van werknemers en de markt. Een goede EVP kan een organisatie helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie en het aantrekken en behouden van talent te vergemakkelijken. CEO’s wereldwijd moeten daarom de EVP als een prioriteit beschouwen en deze actief ontwikkelen en verbeteren.

Welke rol speel bedrijfscultuur in de “employee value proposition”

Bedrijfscultuur speelt een zeer belangrijke rol in de “employee value proposition” (EVP). De cultuur van een organisatie bepaalt in grote mate hoe werknemers hun werk ervaren en hoe zij zich verhouden tot hun collega’s en leidinggevenden. Het is daarom belangrijk dat de bedrijfscultuur van een organisatie past bij de EVP die zij biedt.

>> Lees hier meer over bedrijfscultuur

“Met het vastleggen van je bedrijfscultuur neem je niet één beslissing, maar neem je eigenlijk duizenden beslissingen tegelijk”

– Coolblue CEO Pieter Zwart –

Belangrijke troef voor het aantrekken en behouden van talent

 Een positieve en ondersteunende bedrijfscultuur kan een belangrijke troef zijn in het aantrekken en behouden van talent. Werknemers willen zich verbonden voelen met de organisatie waarvoor zij werken en willen zich gewaardeerd voelen. Een sterke bedrijfscultuur kan dit gevoel bevorderen door een omgeving te bieden waarin werknemers zich kunnen ontwikkelen en groeien, waarin hun inbreng wordt gewaardeerd en waarin zij worden aangemoedigd om bij te dragen aan de missie en doelstellingen van de organisatie. Het is dus essentieel dat een aantrekkelijke bedrijfscultuur onderdeel uitmaakt van de Employee Value Proposition.

“Your Culture is Your brand”

– Tony Robbins –

Toxic cultuur = negatieve impact op Employee Value Proposition

Daarentegen kan een negatieve of toxic bedrijfscultuur een enorme impact hebben op de EVP. Wanneer werknemers zich niet gesteund voelen, zich niet veilig voelen om hun mening te uiten of zich geïsoleerd voelen van de rest van de organisatie, kan dit leiden tot een hoger verloop en verminderde productiviteit. Dit kan leiden tot een negatieve reputatie voor de organisatie en het kan moeilijker worden om talent aan te trekken.

 “Als je een cultuur van transparantie wilt creëren en je vertelt je mensen pas over de potentiële verandering wanneer die definitief is, dan toon je je een onbetrouwbare hypocriet.”

– Netflix CEO Reed Hastings –

Stimuleren van communicatie en vertrouwen

Een EVP die gericht is op een positieve bedrijfscultuur moet worden ondersteund door beleid en praktijken die een inclusieve en ondersteunende werkomgeving creëren. Dit omvat onder meer het aanbieden van trainingen voor werknemers en leidinggevenden op het gebied van inclusiviteit en het waarborgen van een gelijke behandeling van alle werknemers, ongeacht hun achtergrond. Ook het stimuleren van open communicatie en het creëren van een cultuur van vertrouwen en respect kan bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur.

>> Lees hier meer over het behouden van je goeie medewerkers

Aandacht voor organisatiecultuur is noodzakelijk

Kortom, bedrijfscultuur is een belangrijk onderdeel van de Employee Value Proposition. Een positieve bedrijfscultuur kan een aanzienlijke impact hebben op het aantrekken en behouden van talent en kan bijdragen aan het succes van een organisatie. CEO’s en leiders moeten daarom aandacht besteden aan het ontwikkelen van een sterke en ondersteunende bedrijfscultuur die past bij de EVP die zij bieden.

Aan de slag

Wil jij een fantastische Employee Value Proposition creëren met bijbehorende bedrijfscultuur? Download nu ons e-book en ga aan de slag!

Bekijk ook de laatste artikelen: