Gezonde bedrijfscultuur

Oorzaak van gedrag is onzichtbaar

Het gedrag van mensen in organisaties is zichtbaar. Je kunt zien hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze elkaar groeten of hoe ze feedback geven. Aan dit gedrag lees je af wat de bedrijfscultuur is. Wat je niet kunt zien is wat het gedrag van de medewerkers veroorzaakt. Gedrag wordt namelijk bepaald door onze overtuigingen, onze waarden en onze mindset. Zo is het ook met bedrijfscultuur, je kunt zien wat bedrijfscultuur is, maar niet wat de cultuur veroorzaakt.

The Company Culture Tree

Een appelboom is daarom een mooie metafoor voor bedrijfscultuur. Je kunt zien wat voor boom het is, of hij gezond is en of hij mooie vruchten produceert. Je kunt alleen niet zien wat er onder de grond zit, wat de wortels zijn. Geen spoor te bekennen van het oorspronkelijke zaadje, net zomin als de voedingsstoffen die het heeft gekregen. Wij hebben daarom de Company Culture Tree ontwikkeld, het ideale model om inzicht te krijgen in je bedrijfscultuur.

De vijf wortels van de Company Culture Tree

Er zijn vijf onzichtbare wortels die je pas gaat zien als je gaat graven in je bedrijfscultuur:

 1. Basisbehoeften
  Motivatiepsychologie leert ons over de zes basisbehoeften achter de drijfveren van mensen. Door deze in te vullen zie je waar je medewerkers behoefte aan hebben en wat je nodig hebt om dat te realiseren.
 2. Waarden
  Als werkgever wil je de kernwaarden binnen je bedrijf scherp hebben om de juiste mensen aan te trekken. Het vormt je bedrijfscultuur en geef je richting.
 3. Overtuigingen
  Een persoonlijke overtuiging van een gebeurtenis die we voor waar aannemen. Diepgeworteld in de mens en dus heel belangrijk om te beschouwen als je je bedrijfscultuur inzichtelijk maakt.
 4. Mindset
  Hoe kijk je aan tegen werken en het doormaken van verandering? Er is een fixed en een groeimindset die beide van grote invloed zijn op het aannemen van stappen om je bedrijf aantrekkelijk te maken.
 5. Skills (kennis en vaardigheid)
  Kennis en vaardigheid kenmerken je skills. Als je daaraan de houding toevoegt krijg je als uitkomst het gedrag van een medewerker. Dit geeft inzicht in de bedrijfscultuur en waarom medewerkers doen wat ze doen.

Deze pijlers bestaan in elk bedrijf, alleen zijn ze niet altijd geworteld in de gewenste waardes. Een cultuur ontstaat altijd omdat er nou eenmaal mensen werken,  maar meestal is men zich niet bewust van de waarden en overtuigingen die de cultuur vormgeven. Dit kan de cultuur van je bedrijf voor de mensen in je organisatie maken of breken. Om uit te vogelen hoe je de vruchten kan plukken van een gezonde bedrijfscultuur dien je dus onder de grond te kijken om de wortels te onderzoeken. Door inzicht te krijgen in wat zich onder de grond afspeelt ontdek je waar je verbetering aan kunt brengen om de boom te laten groeien en mooie vruchten te laten dragen.

Meer weten over bedrijfscultuur en de 5 wortels?

Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met bedrijfscultuur en organisatieverandering. Dit hebben we omgezet naar leesvoer. Als je dus meer wilt weten over bedrijfscultuur en de 5 wortels raden we je aan om het E-book te downloaden! Of lees onze blogs waarin je alles vindt over bedrijfscultuur en aantrekkelijk werkgeverschap.

Marketing door

Uiteraard gaan we vertrouwelijk met je gegevens om en gaan we je niet spammen met allerlei verkooppraat. Lees onze privacyverklaring

YPC

Culture eats HR and strategy for breakfast