Company Culture Tree

Deze appelboom is onze metafoor voor bedrijfscultuur. Je kunt zien wat voor boom het is, of hij gezond is en of hij mooie vruchten produceert. Je kunt alleen niet zien wat er onder de grond zit, wat de wortels zijn. Geen spoor te bekennen van het oorspronkelijke zaadje, net zomin als de voedingsstoffen die het heeft gekregen. Wij hebben daarom de Company Culture Tree ontwikkeld, het ideale model om inzicht te krijgen in je bedrijfscultuur.

De vruchten

Helemaal bovenin de boom zie je de vruchten die de Company Culture Tree afwerpt. Bij ons is dit een appelboom, maar ieder bedrijf heeft zijn eigen vruchten. Maar de smaak is altijd hetzelfde. Een gezonde bedrijfscultuur werpt de volgende vruchten af:

 • Meer betrokkenheid: Medewerkers die geloven in de visie van het bedrijf en graag willen (blijven) werken aan de doelstellingen van het bedrijf.
 • Lager ziekteverzuim: Mensen zijn zich bewust van het belang om fit en gezond te zijn op het werk. Dus minder vaak ziek en werken langer bij je organisatie.
 • Minder wervingskosten: Als je medewerkers langer blijven werken bij je hoef je ook minder vaak nieuwe mensen aan te nemen en je bedrijfscultuur trekt nieuwe mensen aan.
 • Positief imago: Wanneer medewerkers zich goed voelen de organisatie delen ze dit graag met hun omgeving. Aantrekkelijk werkgeverschap in combinatie met een goed merk verspreid zich als een lopend vuurtje.
 • Vitalere medewerkers: Een positieve werksfeer en aan aandacht voor persoonlijke ontwikkeling leidt tot vitalere medewerkers. Van meer initiatief tot het blijven ontwikkelen van zichzelf, vitaliteit is een welkome uitkomst.

De uil

In een bedrijfscultuur is een belangrijke rol voor de cultuurbewaker. De cultuurbewaker die is aangesteld om te zorgen dat iedereen de vruchten kan blijven plukken van een gezonde bedrijfscultuur. Een cultuurbewaker is de persoon in je bedrijf die ervoor zorgt dat de neuzen dezelfde richting op staan. Een krachtige cultuurbewaker initieert verandering en krijgt iedereen samen. Zo zorgt de ‘uil’ ervoor dat je organisatie altijd stappen blijft maken.

De wortels van de boom

Er zijn 5 belangrijke eigenschappen van gezonde bedrijfscultuur. Deze zitten geworteld in het fundament van je organisatie

De kracht zit in het onzichtbare
De kracht van de boom zit in het onzichtbare gedeelte, de wortels, die bepalen hoe sterk het zichtbare gedeelte is, de stam, de takken en de vruchten die eraan groeien. Zo werkt het ook in organisaties. De kracht van het zichtbare deel van een organisatie, het product of de dienst die een organisatie levert, wordt bepaald door het onzichtbare deel; de visie en de kennis, vaardigheden + mindset van de mensen. Hoe sterker de wortels hoe meer de organisatie zal floreren.

De wortels van de organisatie zijn:
– de visie
– Kennis, vaardigheden en mindset van de mensen in de organisatie
– Waarden
– Overtuigingen
– Basisbehoeften

De juiste kennis, vaardigheden en mindset, afgestemd op de visie en vertaald naar meetbare (strategische) doelen, leiden tot een sterke organisatie, die keer op keer fantastische producten en of diensten levert. Een organisatie met grote aantrekkingskracht waar mensen tot bloei komen en waar het een feest is om te werken.

Why?

De kern van de wortels. Waarom doe je als organisatie wat je doet?

In de “Why” van een bedrijf vind je de drijfveren terug van de ondernemer die het bedrijf heeft opgericht, het is de bijdrage die hij of zij met de organisatie wil leveren aan veiliger, mooiere, schonere of gezondere wereld. de “Why” is het verschil tussen: “medicijnen verkopen (winst maken)” en “de hele mensheid aan een gezonde leefstijl helpen (maatschappelijk nut)”, of tussen: “lijfrentes verkopen” en “Iedereen in Nederland een financieel zorgeloze oude dag bezorgen”.

Een mooi voorbeeld van een Nederlands bedrijf met een inspirerende “Why” is Tony Chocolonely, een chocolade fabrikant die de handel in chocola vrij wil maken van slavernij

Basisbehoeften

Motivatiepsychologie leert ons over de zes basisbehoeften achter de drijfveren van mensen. Ieder mens wordt in verschillende mate gedreven door deze behoeften. Hoe meer invulling het werk geeft aan de behoeften van medewerkers, hoe sterker de binding met de werkgever.

 • Veiligheid: Een gevoel van zekerheid in een omgeving die ons in alle basisbehoeften van ons lichaam kan voorzien. Een werkgever kan hier invulling aan geven door: baan(inkomens-)zekerheid, een voorspelbare werkomgeving, goede werksfeer
 • Variatie: Elk mens heeft behoefte aan onvoorspelbaarheid en een mate van variatie. Dus tegenover veiligheid staat ook een mate van onzekerheid. Dit is de behoefte om nieuwe uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen. Gebrek aan variatie leidt tot sleur en geestdodend werk.
 • Betekenis: De behoefte om impact te maken op onze omgeving en ons eigen leven is er voor ieder mens. We willen ons allemaal gehoord en erkend voelen. Dit is de behoefte aan waardering voor je werk, hoe meer betekenis je werk heeft, hoe hoger bijvoorbeeld je sociale status.
 • Verbinding: Dit is de ‘klik’ die je voelt met een gelijkgestemde of een groep wanneer waarden en overtuigingen in overeenstemming zijn. Het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel.
 • Ontwikkeling & Groei: Vanaf de geboorte is een mens continu aan het ontwikkelen, eerst op fysiek gebied en daarna vooral op emotioneel, intellectueel en spiritueel gebied. In de natuur staat niet groeien synoniem voor degeneratie, voor achteruitgang en uiteindelijk afsterven. Veranderingen en tegenslagen in onze omgeving motiveren ons om te groeien en te leren zodat we er effectief mee om kunnen gaan.
 • Bijdragen: Ieder mens heeft in meer of minder mate de behoefte om een bijdrage te leveren aan het grote geheel (de wereld) en in ieder geval aan iets dat groter is dan hemzelf, zoals het team, het gezin, de kerk etc. De behoefte om een bijdrage te leveren wordt sterker naarmate de andere 5 vijf behoeften zijn vervuld, hoewel er ook mensen zijn die van nature een sterke behoefte hebben om een bijdrage te leveren

Waarden

Als werkgever wil je je kernwaarden als bedrijf scherp hebben om de juiste mensen aan te trekken. Het vormt je bedrijfscultuur en geef je richting. Per persoon ligt de volgorde van deze waarden anders. Voorbeelden van waarden die mensen zoeken in hun werk zijn;

 • Veiligheid
 • Gezondheid
 • Welzijn
 • Plezier
 • Samenwerking
 • Bijdragen
 • Avontuur

Overtuigingen

Een persoonlijke interpretatie van een gebeurtenis die we voor waar aannemen. Diepgeworteld in de mens en dus heel belangrijk om te beschouwen als je je bedrijfscultuur inzichtelijk maakt.

Mindset

Hoe kijk je aan tegen werken en het doormaken van verandering? Er is een fixed en een groeimindset die beide van grote invloed zijn op de stappen die je moet zetten om je bedrijf aantrekkelijk te maken. Een fixed mindset is het bewaren van de belangrijk waarden en processen in je bedrijf. De groeimindset is progressiever en zoekt naar de nodige veranderingen om vooruit te komen. Wanneer je bedrijf bestaat uit teveel fixed mindset dan zal het tot stilstand komen. Doort de nodig groeimindset mee plek te geven ontstaat er weer een gezonde bedrijfscultuur.

Skills

Kennis en vaardigheid kenmerken je skills. Als je daaraan de houding toevoegt krijg je als uitkomst het gedrag van een medewerker. Dit geeft inzicht in de bedrijfscultuur en waarom medewerkers doen wat ze doen.

Meer weten over bedrijfscultuur en de 5 wortels?

Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met bedrijfscultuur en organisatieverandering. Dit hebben we omgezet naar leesvoer. Als je dus meer wilt weten over bedrijfscultuur en de 5 wortels raden we je aan om het E-book te downloaden! Of lees onze blogs waarin je alles vindt over bedrijfscultuur en aantrekkelijk werkgeverschap.

Uiteraard gaan we vertrouwelijk met je gegevens om en gaan we je niet spammen met allerlei verkooppraat. Lees onze privacyverklaring

YPC

Culture eats HR and strategy for breakfast