Wat als Cristiano Ronaldo HR Manager was?

CR7 is met zijn 37 jaar bijna een bejaarde in het mondiale topvoetbal. Toch behoort hij met zijn prestaties nog steeds bij de absolute wereldtop. En ook zijn fysieke prestaties zijn nog steeds van een ongekend topniveau.  Qua snelheid, kracht en explosiviteit is hij nog iedereen de baas.

De 15 leefregels van Cristiano Ronaldo

In de laatste editie van Voetbal International stond de 15 leefregels van Cristiano Ronaldo:

  1. Train behalve je lichaam ook je geest. Mentale kracht is net zo belangrijk als fysieke kracht!
  2. Wees gedisciplineerd. Zoek manieren om jezelf te motiveren. Er mag geen dag worden gesmokkeld.
  3. Stel doelen. Het helpt je om gefocust te blijven en naar iets toe te werken.
  4. Zoek een trainingsmaatje. Dat zorgt voor concurrentie en helpt je grenzen te verleggen.
  5. Goede nachtrust is belangrijk. Ronaldo gaat vroeg naar bed en staat vroeg op, ook op wedstrijddagen. Dutjes overdag geven extra energie voor trainingen.
  6. Een goede warming-up voorkomt blessures. Rekken en strekken en een bepaalde vorm van cardiotraining is cruciaal voordat je aan de echte training begint.
  7. Varieer. Doe nooit alleen kracht of alleen cardio. Daardoor blijft de training interessant en vergroot je zowel conditie als kracht.
  8. Oefeningen op hoge intensiteit inbouwen, zowel binnen als buiten, in elke sessie. Ronaldo doet veel sprinttrainingen om zijn conditie en snelheid op peil te houden.
  9. Cardio-sessies van ongeveer dertig minuten zijn cruciaal in het opbouwen en vergroten van je uithoudingsvermogen. Het aantal trainingen kun je vergroten naarmate je fitter wordt.
  10. Maak van training een spel. Een paar buikspieroefeningen voordat je gaat slapen of een paar push ups voordat je gaat douchen. Trainen wordt dan nog meer een gewoonte, een manier van leven.
  11. Een goede training kan niet zonder een goed voedingspatroon. Ronaldo volgt een eiwitrijk dieet. Hij zweert bij volkoren producten, noten en zaden, fruit en groenten en is gek op visgerechten.
  12. Drink voldoende water en vermijd alcohol.
  13. Eet regelmatig. Ronaldo eet soms wel zes kleine porties per dag om genoeg brandstof te hebben voor trainingen.
  14. Zorg voor muziek als afleiding en motivatie. Het is een hulpmiddel om je te focussen en het beste uit jezelf te halen.
  15. Ontspan. Fysieke trainingen zijn belangrijk, maar in je vrije tijd moet je zaken opzoeken waarin je een positief gevoel krijgt. Vrienden, familie of een hobby buiten het voetbal.

Bron: Voetbal International

Fit en gezond voor het werk

Voetbal is zijn werk. En CR7 doet er alles aan om in topvorm te zijn en blijven, om zijn werk op het allerhoogste niveau uit te kunnen voeren. Toch zijn de regels die hij hanteert niet heel ingewikkeld, eigenlijk zou iedereen ze toe kunnen passen om topfit te worden. De praktijk is echter dat de meeste mensen geen leefregels hebben om fit en gezond te blijven. En van hun werkgevers hoeven ze ook geen hulp te verwachten bij het vinden van gezonde leefregels, tweederde van de werkgevers heeft namelijk geen flauw idee hoe ze om moeten gaan met een gezondheidsbeleid, zo blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ. 

Gezondheid en fitheid belangrijk voor werkgevers en werknemers

Niet iedereen heeft de discipline van CR7 en niet iedereen hoeft zo fit en gezond te zijn, maar gezondheid en fitheid zijn wel steeds belangrijker in onze huidige maatschappij. Wanneer je als werkgever talentvolle mensen wil aantrekken die fit en gezond zijn en die waarschijnlijk minder zullen verzuimen, kan je gewoon niet meer zonder een goed gezondheidsbeleid. Je hebt dan een gezonde bedrijfscultuur nodig waarin het voor medewerkers de normaalste zaak van de wereld is om jezelf fit en gezond te houden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de bedrijfscultuur zal zijn in een bedrijf waar CR7 de HR-manager is? En jij?

Lees meer over een gezondheidsbeleid of een gezonde bedrijfscultuur met de Company Culture Tree. Het ideale model om je bedrijfscultuur inzichtelijk te krijgen.

Bekijk ook de laatste artikelen:

3 signalen dat je een verzuimcultuur hebt in je organisatie