Help! Verzuim schiet omhoog
Schiet het ziekteverzuim in jouw organisatie omhoog? En dan met name het psychisch verzuim? En heb je er geen grip op? Dan ben je niet alleen.
>> lees hier: 5 redenen waarom je ziekteverzuim door het dak gaat
Het psychisch verzuim bij Nederlandsche bedrijven neemt al een aantal jaren toe blijkt uit cijfers van het CBS en veel werkgever worstelen om hier grip op te krijgen. Your Proud Company heeft 25 tips verzameld die je direct kunt toepassen om grip te krijgen en ziekteverzuim te voorkomen. Hieronder lees je tip 14: “Creëer goede psychosociale werkomstandigheden.”
Wil je alle tips in één keer, download dan nu gratis en vrijblijvend ons E-book: “25 tips voor ziekteverzuimpreventie”
Tip 14 Creëer goede psychosociale werkomstandigheden
Volgens wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor de fysieke werkomstandigheden (werken in de juiste houding, op de juiste werkplek met de juiste gereedschappen) maar ook en vooral voor de psychosociale werkomstandigheden.
Dit is de mate waarin op de werkvloer sprake is van:
- voldoening
- verbinding
- bijdragen
- (sociale) waardering
- erkenning
Psychosociale behoeften invullen door het werk
Hoe meer bovenstaande psychosociale behoeften worden ingevuld in het werk, hoe meer veiligheid een medewerker zal ervaren. Wanneer iemand zijn werk inhoudelijk leuk vindt en bovenstaande waarden ervaart tijdens het werk dan is er sprake van optimale psychosociale werkomstandigheden en voelt de medewerker zich veilig en gewaardeerd.
>> Lees hier meer over behoeften en motivatie van medewerkers
Kans op verzuim neemt toe bij slechte invulling van behoeften
Wanneer door het werk weinig psychosociale behoeften worden ingevuld is er sprake van slechte psychosociale werkomstandigheden. Het werk geeft dan geen voldoening en daardoor verminderd de motivatie. Verzuim ligt dan al snel op de loer.
Zorg voor balans tussen energie-gevende en energievretende taken
Door functies zo in te richten dat er een goede balans ontstaat tussen energievretende en energie gevende activiteiten voorkom je dat de functie de medewerker leegzuigt. Dit is de beste verzuimpreventie. Niemand houdt het immers vol om elke dag een steile berg te beklimmen en alleen de rotswand en de afgrond te zien en nooit eens ergens uit te kunnen rusten en van het uitzicht te kunnen genieten. Naast het bewaken van de emotionele belasting van functies is het daarom ook belangrijk om te bewaken dat het werk voldoende (energie-gevende) psychosociale behoeften vervult.
Aan de slag met voorkomen van verzuim
Wil jij voorkomen dat het ziekteverzuim in je organisatie omhoogschiet? En werken aan een gezonde bedrijfscultuur? Download dan nu gratis het E-book: “25 tips voor ziekteverzuimpreventie”