Deze 5 overtuigingen houden organisatieverandering tegen

Veel bedrijven herkennen het: Veranderingen doorvoeren is lastig. Er wordt bewust en onbewust veel tegen gehouden. Er zijn 5 overtuigingen die deze veranderingen tegenhouden:

  1. “We hebben alles al geprobeerd”
  2. “Het is te moeilijk”
  3. “Het kost teveel”
  4. “We doen het al jaren zo, waarom zouden we?”
  5. “Het is te laat om te veranderen”

Na de tekst hieronder waarin we uitleggen wat overtuigingen zijn en hoe ze (onbewust) ons gedrag (in organisaties) beïnvloeden en organisatieverandering tegen houden lichten we ze toe:

Overtuigingen diep verankerd in ons onbewuste

Onze overtuigingen zijn vaak gebaseerd op onze levenservaringen, cultuur, opvoeding en sociale omgeving. Ze zijn diep verankerd in ons onderbewuste en kunnen onbewust ons denken, emoties en gedrag beïnvloeden. Daarom zijn we ons vaak niet bewust van onze overtuigingen en hebben we niet door welke rol ze spelen bij organisatieverandering.

Focus op actie ipv gedrag

Bovendien zijn we geneigd om ons te richten op onze dagelijkse routines en de acties die we ondernemen, in plaats van op de onderliggende overtuigingen die ons gedrag bepalen. Het kan daarom lastig zijn om onze overtuigingen te identificeren en te begrijpen hoe ze ons gedrag beïnvloeden. Bij een organisatieverandering richten we ons dan ook vaak op de dagelijkse routines en niet op de onderliggende overtuigingen.

>> Lees hier meer over overtuigingen en hoe ze de organisatiecultuur beïnvloeden

Overtuigingen zijn onderdeel van onze identiteit

Soms zijn we ons wel bewust van onze overtuigingen, maar zijn we bang om ze onder ogen te zien omdat we bang zijn voor de consequenties van het veranderen van onze overtuigingen. We hechten vaak veel waarde aan onze overtuigingen en zien ze als onderdeel van onze identiteit. Het kan daarom lastig zijn om bepaalde overtuigingen los te laten en te vervangen door nieuwe. Bij organisatieverandering hebben we daarom vaak moeite om de oude vertrouwde situatie los te laten.

Bewustwording om doelen te bereiken

Het is belangrijk om te erkennen dat onze overtuigingen ons gedrag beïnvloeden en dat we hier bewust van moeten zijn als we ons gedrag willen veranderen. Door te onderzoeken welke overtuigingen ons belemmeren, kunnen we ze bewust maken en vervolgens actie ondernemen om onze overtuigingen aan te passen. Dit kan ons helpen om ons gedrag te veranderen en zo ook succesvol organisaties te veranderen.

  1. Weerstand tegen verandering: Overtuigingen kunnen mensen ervan overtuigen dat de huidige manier van werken de beste manier is en dat verandering niet nodig is. Dit kan leiden tot weerstand tegen verandering, waardoor het moeilijk wordt om nieuwe ideeën of werkwijzen te implementeren.
  2. Gebrek aan initiatief: Overtuigingen kunnen mensen ervan weerhouden om zelf initiatief te nemen om veranderingen te initiëren en te ondersteunen. Als mensen geloven dat hun inspanningen geen verschil maken of dat verandering te riskant is, kunnen ze afwachtend zijn en geen actie ondernemen om veranderingen te stimuleren.
  3. Angst voor het onbekende: Overtuigingen kunnen angst creëren voor het onbekende en mensen ervan weerhouden om nieuwe ideeën te omarmen en te experimenteren met nieuwe werkwijzen. Dit kan leiden tot het vasthouden aan de status quo en het niet openstaan voor verandering.
  4. Conformiteit: Overtuigingen kunnen mensen dwingen om zich te conformeren aan de normen en waarden (cultuur) van de groep of organisatie, waardoor het moeilijk wordt om af te wijken van bestaande werkwijzen of ideeën. Dit kan innovatie belemmeren en de mogelijkheid om nieuwe ideeën te implementeren beperken.
  5. Moeilijk om te veranderen: Overtuigingen zijn vaak diepgeworteld en kunnen moeilijk te veranderen zijn. Mensen kunnen zich vasthouden aan overtuigingen die niet langer waar of relevant zijn, maar die hen nog steeds beïnvloeden en weerhouden van het omarmen van veranderingen. Het kan daarom een uitdaging zijn om mensen te overtuigen om hun overtuigingen in twijfel te trekken en nieuwe manieren van denken te omarmen.

Word bewust van de invloed van overtuigingen

Wanner je iets wil veranderen is het belangrijk om bewust te zijn van de invloed van overtuigingen en actie te ondernemen om belemmerende overtuigingen te identificeren en te veranderen om succesvolle veranderingen in organisaties te bevorderen.

>> lees hier meer over veranderen in organisaties

5 overtuigingen die verandering belemmeren

Hieronder volgen de 5 veel voorkomende overtuigingen die organisatieverandering belemmeren. Bij iedere overtuiging ontvang je een korte toelichting hoe je ze kunt challengen en ombuigen.

1. “We hebben alles al geprobeerd”

Oh ja? Noem eens 10 dingen die je écht hebt geprobeerd? Op het internet wemelt het van de strategieën om te veranderen, je kan elke dag een nieuwe kiezen en dat jaren achter elkaar. Bovenstaande overtuiging weerhoudt je ervan op zoek te gaan naar de meeste effectieve strategie voor verandering en door te zetten

“Zij die steeds nieuwe kennis en vaardigheden leren en op een creative manier inzetten hebben de toekomst”

– Robert Greene, auteur van “Mastery”-

2. “Het is te moeilijk”

Leren lopen, of fietsen, dat is pas moeilijk. Als kind leerde je stap voor stap lopen en fietsen omdat je er niet over nadacht hoe ingewikkeld het was, je deed het gewoon stap voor stap en ineens kon je het. Bovenstaande overtuiging weerhoudt je ervan om zelfs maar op zoek te gaan naar de eerste kleine stap die je kunt zetten op weg naar je doel

“In het midden van elke moeilijkheid ligt een mogelijkheid.”

– Albert Einstein –

3. “Het kost teveel”

Hoe weet je dat? Heb je wel een reële kosten/baten analyse gemaakt?

  • Wat levert de verandering ons (en de omgeving) op?
  • Wat kost de verandering?
  • Wat gebeurt er als we niet veranderen?
  • Wat kost het ons (en de omgeving ) als we niet veranderen?

Bovenstaande overtuiging weerhoudt je ervan om de verandering te zien als een investering voor de lange termijn waardoor je geen urgentie voelt om te veranderen

“Niets is duurder dan gemiste kansen.”

– H. Jackson Brown Jr. –

4. “We doen het al jaren zo, waarom zouden we?”

De opkomst van AI en robotisering gaat steeds sneller, en daarmee ook marktontwikkelingen. Er ontstaan steeds sneller nieuwe bedrijven en nieuwe banen en er verdwijnen er ook steeds meer. Als je niet anticipeert op de ontwikkelingen om je heen dan ben je straks overbodig op de (arbeids)markt en dan word je gedwongen om te veranderen. Gedwongen zijn om te veranderen is vaak een stuk duurder en minder prettig. Bovenstaande overtuiging weerhoudt je ervan om kritisch naar jezelf te kijken en open te staan voor innovatie, groei en ontwikkeling.

 

“Of je nu denkt dat je het kunt, of dat je het niet kunt, je hebt gelijk!”

– Henry Ford –

5. “Het is te laat om te veranderen”

En wanneer is dat punt dan precies bereikt, dat je niet meer kan veranderen? Precies, het is er niet. Als mens verander je continu, van baby naar peuter naar kleuter naar tiener, puber etc. Verandering gaat vanzelf, maar vooruitgang niet. Je kunt altijd werken aan je kennis, vaardigheden en mindset om een betere versie van jezelf te worden. Bovenstaande overtuiging geeft je toestemming om toe te geven aan angst en al op te geven voordat je überhaupt bent begonnen

“Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente, maar de soort die het meest responsief is op verandering.”

– Charles Darwin –

Wil jij moeiteloos (je organisatie) veranderen?

Ga aan de slag met overtuigingen en bedrijfscultuur voor succesvolle organisatieverandering

Het opsporen van (belemmerende) overtuigingen is een belangrijk onderdeel van de Company Culture Tree, ons model om het onbewuste deel van de organisatie (bedrijfscultuur) in kaart te brengen en te veranderen. Wil jij aan de slag om belemmerende overtuigingen om te buigen en je organisatie(cultuur) te veranderen? Download dan nu gratis en vrijblijvend ons E-book:   Het geheim van de Company Culture Tree.

Bekijk ook de laatste artikelen:

3 signalen dat je een verzuimcultuur hebt in je organisatie