3 signalen dat je een ongezonde bedrijfscultuur hebt

Je bent je misschien niet altijd bewust van de bedrijfscultuur in je bedrijf of de organisatie waar je werkt. Bedrijfscultuur heeft echter een grote invloed op het gedrag van mensen, de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf en dus ook op het bedrijfsresultaat. Als er sprake is van een ongezonde bedrijfscultuur gaan er dan ook veel dingen mis in het bedrijf. In dit artikel leggen we uit wat er dan precies misgaat en wat dat precies met de bedrijfscultuur heeft te maken.

Een ongezonde bedrijfscultuur leidt tot weerstand, verloop en verzuim

In een gezonde bedrijfscultuur voelen mensen zich betrokken bij de organisatie en haar doelen. Er heerst een goede sfeer en mensen werken graag samen. Medewerkers willen er graag werken en blijven er dan ook langere tijd in dienst. In een ongezonde bedrijfscultuur is hier minder sprake van. Daar melden mensen zich vaker en sneller ziek, verlaten ze sneller de organisatie en zijn ze minder betrokken bij de organisatie en haar doelen waardoor ze minder meewerken aan verandering.

Hoe leidt een ongezonde bedrijfscultuur tot verzuim?

In een gezonde bedrijfscultuur is sprake van gezonde psychische werkomstandigheden. Mensen voelen zich daardoor veilig, gewaardeerd en betrokken. In een ongezonde bedrijfscultuur staan de psychische werkomstandigheden onder druk en slechte psychische werkomstandigheden zijn de grootste veroorzaker van (psychisch) verzuim. Denk bijvoorbeeld aan een hoge werkdruk, slechte samenwerking en gebrek aan (sociale) waardering. Mensen die een hoge werkdruk ervaren en weinig waardering of begrip ervaren voor hun inspanningen, ontwikkelen sneller psychische klachten en melden zich vaker en langer ziek.

>> Lees hier meer over bedrijfscultuur en verzuimpreventie

Hoe leidt een ongezonde bedrijfscultuur tot verloop?

In een ongezonde bedrijfscultuur voelen medewerkers minder betrokkenheid en minder sociale waardering, waardoor er geen verbinding ontstaat met de werkgever. Medewerkers gaan dan al snel om zich heen kijken naar andere werkgevers waar ze wel betrokkenheid en sociale waardering ervaren. Zo komt het steeds vaker voor dat werkgevers enorme (kostbare) wervingsinspanningen doen en tientallen mensen per jaar binnen halen om ze binnen een jaar weer te zien vertrekken. De reden is dat de verwachtingen van de medewerkers niet overeenkomen met de bedrijfscultuur.

>> Lees hier hoe je moeiteloos nieuwe medewerkers aan je kan binden (aantrekkelijk werkgeverschap)

Hoe leidt een ongezonde bedrijfscultuur tot weerstand?

In een ongezonde bedrijfscultuur gelden vaak veel ongeschreven regels en deze leiden tot weerstand bij verandering. Ongeschreven regels zijn gewoontes in het bedrijf die niet voortkomen uit het beleid, maar uit het gedrag van de leiding. Zo is een veel voorkomende ongeschreven regel “spreek je baas nooit tegen” (anders krijg je problemen met hem) en een andere bekende “hou goeie ideeën voor jezelf, anders gaan anderen (je baas) ermee aan de haal”. Als de leiding de organisatie wil veranderen en daarbij geen rekening houdt met ongeschreven regels dan zal de verandering vastlopen. Als “de baas” plotseling om feedback gaat vragen aan de medewerkers die “spreek je baas nooit tegen” als ongeschreven regel hebben, dan zal de baas nooit het doel van effectieve feedback bereiken. De medewerkers zullen terughoudend zijn en algemene en oppervlakkige feedback geven. Pas als de baas de ongeschreven regel breekt en aan de medewerkers heeft aangetoond dat hij op een constructieve manier met feedback om gaat zal er een verandering plaatsvinden.

>> Lees hier meer over ongeschreven regels en waarden

Hoe voorkom je een ongezonde bedrijfscultuur?

  1. Creëer duidelijkheid (Missie en visie)
  2. Werk aan waarden

1. Creëer duidelijkheid (missie en visie)

Visie

Een gezonde bedrijfscultuur ontstaat in een bedrijf als duidelijk is waar de organisatie voor staat en wat ze wil bereiken. Dit begint met een heldere visie van waar het bedrijf naar toe wil. Wat wil je veranderen aan de wereld en waarom? Hoe ziet de wereld eruit als je dat doel hebt bereikt? Een visie wordt altijd beschreven in de vorm van waarden. Welke waarden in de wereld nemen toe als de visie wordt gerealiseerd? Meer gezondheid? Meer veiligheid? Meer welzijn? Etc.

Missie

Hoe je de waarden wil toevoegen aan de wereld wordt vertaald naar je missie, de concrete stappen die je gaat zetten om je doelen te bereiken. Als je visie bijvoorbeeld is een wereld waarin iedereen aan zijn gezondheid werkt, dan kan je missie zijn; het maken van toegankelijke en betaalbare fitnessprogramma’s die iedereen thuis kan uitvoeren.

Visie en missie zorgen voor verbinding

Een duidelijke visie en missie zorgt voor verbinding met de medewerkers, ze kunnen zich verbinden met het hogere doel van de organisatie, de waarden die worden toegevoegd aan de wereld op basis van de visie.

Visie en missie voorkomt ongeschreven regels.

Ongeschreven regels ontstaan door tegenstrijdige belangen en dubbele boodschappen, vooral van de leiding van organisatie. Door een duidelijke visie en missie krijgen tegenstrijdige belangen en dubbele boodschappen geen kans, omdat glashelder is wat de doelen en belangen van de organisatie zijn.

Duidelijke missie en visie houden je bedrijfscultuur gezond

Doordat voor iedereen helder is waar het bedrijf voor staat en naar toe wil is er geen ruimte voor ongeschreven regels en ontstaat er verbinding met en tussen de medewerkers. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde bedrijfscultuur.

>> Lees ook: Wat is de Why van jouw organisatie?

2. Werk aan waarden

De succesvolle bedrijven van deze tijd zijn zich bewust van het belang van (kern)waarden en hun invloed op een gezonde bedrijfscultuur, zij weten welke waarden belangrijk zijn om de juiste cultuur te creëren en sturen daar actief op. Ze trekken alleen mensen aan die hun waarden delen en nemen (respectvol) afscheid van mensen die hun waarden niet delen. Medewerkers die succes boeken gebaseerd op de kernwaarden worden daarvoor beloond en gedrag dat niet volgens de kernwaarden is wordt niet getolereerd. Om de bedrijfscultuur gezond te houden dien je je bewust te zijn van de kernwaarden in jouw organisatie en ze centraal te stellen in de dagelijkse gang van zaken, zodat de organisatie altijd werkt volgens haar kernwaarden.

>> Lees hier meer over de waarden en de succesvolle bedrijfscultuur van Netflix

Heb jij een hoog verloop, hoog verzuim of weerstand in je organisatie?

Als er in jouw organisatie sprake is van een hoog verloop, een hoog verzuim of veel weerstand bij verandering, dan is de kans reëel dat er wat mis is met de bedrijfscultuur.  Er wordt dan niet effectief en volgens de kernwaarden gewerkt aan de doelen van de organisatie en er zijn veel ongeschreven regels die verandering blokkeren. Je moet dan kritisch kijken naar je visie, je missie en je kernwaarden en of deze ook echt richtinggevend zijn in het bedrijf.

Wil je meer weten over de invloed van bedrijfscultuur op je bedrijfsresultaten? Of over het gezond maken van je bedrijfscultuur? Plan dan nu een cultuurgesprek!

Bekijk ook de laatste artikelen:

3 signalen dat je een verzuimcultuur hebt in je organisatie