3 signalen dat je een verzuimcultuur hebt in je organisatie
Een verzuimcultuur in je bedrijf leidt tot vele onnodige ziekmeldingen en bijbehorende kosten, maar hoe weet je nou of je een verzuimcultuur hebt in je organisatie? Hieronder leggen we uit wat een verzuimcultuur is en wat de drie belangrijkste signalen zijn van een verzuimcultuur.
Ziekteverzuim kost werkgevers bakken vol met geld, dat is inmiddels algemeen bekend. Daarnaast kost het, wettelijk verplichte, begeleiden en re-integreren van zieke medewerkers veel tijd en energie. Als je een verzuimcultuur hebt in je organisatie dan brengt dit hoe kosten met zich mee. Er is sprake van een verzuimcultuur als het ziekteverzuim in een organisatie bovengemiddeld hoog is en de werkgever geen grip heeft op het verzuim.
1. Geen inzicht in de cijfers achter het verzuim
Als je niet weet welke feiten en cijfers er ten grondslag liggen aan je hoge verzuimpercentage dan kun je geen effectieve interventies inzetten. Dit zien we vaak fout gaan in de praktijk, wanneer het verzuim bovengemiddeld hoog is of flink stijgt. In plaats van de cijfers eerst te analyseren worden procedures aangescherpt en nieuwe regels rondom ziekmelden gemaakt. Met strenge regels en procedures probeert men de medewerker ervan te weerhouden zich ziek te melden.
Regels en procedures aanscherpen werkt niet
De nieuwe regels en procedures zijn echter niet gebaseerd op onderliggende feiten en cijfers en daardoor kan de effectiviteit van de maatregelen niet worden gemeten. Het gevolg is dat de verzuimcultuur en het hoge verzuim in stand blijven, terwijl de weerstand tegen de starre regelgeving bij ziekte alleen maar toeneemt.
Spoor werk gerelateerde oorzaken van verzuim op
De personeelsadministratie, de verzuimadministratie en de bedrijfsarts bieden een schat aan informatie waarmee je snel (en AVG-proof) inzicht kunt krijgen in de oorzaken van het ziekteverzuim. Zo kun je onder andere de werk gerelateerde oorzaken opsporen en aanpakken. Door de werk gerelateerde oorzaken aan te pakken is de kans om afscheid te nemen van de verzuimcultuur en het verzuim kunt verlagen het grootst.
>> Leer hier meer over het aanpakken van een verzuimcultuur in onze klantcase
2. Veel medewerkers met een hoog frequent verzuim
We spreken van frequent verzuim als een medewerker zich 3 of meer keer per jaar ziekmeldt. 3 of meer ziekmeldingen per jaar ligt ver boven het gemiddelde in Nederland en als dit bij veel medewerkers voorkomt is er dus iets aan hand.
Achterhaal de oorzaak met Frequent Verzuimgesprekken
Door Frequent Verzuimgesprekken te voeren kan je achterhalen wat de oorzaak is van het frequent verzuim. Door na elke derde ziekmelding in gesprek te gaan met de verzuimende medewerker krijg je inzicht in de achtergrond van de ziekmelding en of de oorzaak ligt in werk gerelateerde factoren zoals sfeer op de werkvloer, conflicten, werkdruk etc.
Speelt er wat in de privésfeer?
Ook kan je in de Frequent Verzuimgesprekken achterhalen of er mogelijk sprake van oorzaken die liggen in de privésfeer zoals een belastende thuissituatie als gevolg van bijvoorbeeld ernstige ziekte in het gezin, een sterfgeval of een scheiding.
Biedt actief hulp van professionals aan
Door als werkgever actief hulp (van professionals) aan te bieden bij problemen in het werk of in de privésfeer kan in de meeste gevallen een volledige ziekmelding worden en voorkom je het ontstaan van een verzuimcultuur.
3. Onvoldoende aandacht voor de bedrijfscultuur
De bedrijfscultuur in een organisatie wordt bepaald door de ongeschreven gedragsregels in de organisatie. Dit zijn gedragsregels die onbewust door medewerkers aan elkaar worden overgedragen en die bijvoorbeeld voorschrijven of je openlijk kritiek mag hebben op je baas, welke grappen gepast zijn op de werkvloer en of het gepast is om privé anekdotes van het afgelopen weekend te delen tijdens de lunch.
Doorwerken onder druk van de cultuur leidt tot toename van burn-outs
In menig bedrijfscultuur wordt het gezien als een soort van zwakte dat je problemen ervaart op het werk of in de privésfeer en dat dit leidt tot verminderde belastbaarheid. In zo’n bedrijfscultuur zal een medewerker niet snel om hulp (durven) vragen en gaat men gewoon door met werken. Als een medewerker onder druk van de bedrijfscultuur door gaat met werken terwijl zijn belastbaarheid sterk verminderd is dan ligt een burn-out op de loer.
Burn-outs een signaal dat er te laat aan de bel wordt getrokken
Een verzuimcultuur kenmerkt zich dan ook door een bovengemiddeld aantal burn-outs. Een signaal dat er veelal te laat aan de bel wordt getrokken bij persoonlijke werk gerelateerde of privé problemen van de medewerkers.
Door onvoldoende analyse van de cijfers, te weinig aandacht voor frequent verzuim en gebrekkig inzicht in de bedrijfscultuur kan een verzuimcultuur ontstaan in je organisatie. Dit leidt tot een bovengemiddeld hoog ziekteverzuim met bijbehorende kosten.
Meer tips voor verzuimpreventie? Download dan het e-book 25 Tips voor ziekteverzuimpreventie